Translate

Pretrazi ovaj blog

Bike Tourism in Serbia

Bike Tourism in Serbia

Translate

март 12, 2015

Radfahren in Belrin - Cycling Berlin



Poseta ITB 2015 (za one koji slučajno ne znaju najveći sajam turizma na svetu) je idealna prilika za upoznavanje Berlina iz perspektive bicikliranja.



Uzeli smo gradski bicikl (DB Bahn) koji možete da uzmete i ostavite na mnogobrojnim raspoloživim stanicama. Divna bicikla, laka za upravljanje, divno što imate gomilu mesta gde možete da ostavite biciklu, divno što ako se umorite ili niste sigurni gde da skrenete i kako da dođete na određeno mesto možete da uđete sa biciklom u javni prevoz. U svakom hostelu i hotelu imate mogućnost iznajmljivanja bicikala, mada cena i nije baš zanemarljiva ;)





Kolika je razlika bicikliranja između Berlina i Beograda? U Berlinu ima više, mnogo više obeleženih staza i postoji saobraćajna  kultura. Ali imaju i oni svoje taksiste ;) Prisustvovali smo slučaju kada je Taxi isekao biciklistu na bici stazi  skrećući desno.
Obavezna svetla krase sve bicikle,a samo pokoji biciklista nosi kacigu i svetložuti Reflex prsluk.
Svest o prslucima i kacigama postoji i čini se da daje ličnu sigurnost onima koji su stavili na sebe. Kacigu najčešće nose rekreativci, deca i roditelji,a prsluk samo po koji/a.





Da li se kradu bicikle? Da, mnogo se kradu bicikle, a oni koji su prinuđeni da ostave bicikle napolju dok rade ili su u kafiću, tržnom centru, prodavnici i  uglavnom imaju polovne bicikle. 
Mora se priznati takođe da je velika razlika u bicikliranju, kao i u životu između istočnog i zapadnog dela Berlina. Čini se da i dalje postoji zid.
Voziti bicikl kroz Berlin je prava uživancija, široke ulice, staze, kada se i vozi po trotoaru i kada pešaci sa biciklistima dele trotoar, ne postoji nervoza, nego međusobno poštovanje.
Držači za bicikle su predivno dizajnirani i prosto Vas mame da svaki držač probate i vidite kakve su mu funkcije.


Zahvaljujući našim prijateljima iz Infoteama isprobali smo i Garmin Touring plus. On je blago reći fantastičan za cikloturiste. Ukucate adresu,a on Vam ponudi tri staze do zadate adrese. Da li treba da se napomene da su sve tri isprobane da bi videli razliku i ulice Berlina?!
Cikloturizam je rasprostranjena grana, a na sajmu ITB 2015 smo imali prilike da vidimo kako izgledaju virtuelno Nemačke cikloturističke staze.



 


Нема коментара: